Vitamíny a minerální látky při těhotenské cukrovce

Team DiaMáma | 18.10.2024

Kvalitní strava při těhotenské cukrovce představuje silného pomocníka na cestě za lepšími glykémiemi a pevnějším zdravím. Na které mikroživiny bychom neměli zapomínat a kde je najdeme?

Vitamíny a minerální látky při těhotenské cukrovce

Při těhotenské cukrovce je nesmírně důležitá správně nastavená strava. Vyvážené stravování pomáhá nejen držet glykémie na uzdě, pomáhá také zabraňovat zbytečnému nabírání hmotnosti během těhotenství. Při vytváření vhodných jídelníčků se však mnohdy zapomíná na potřebné vitamíny a minerální látky. Tyto živiny pomáhají nejen při regulaci hladiny cukru v krvi, ale také hrají důležitou roli v těhotenství samotném.

Podzimní období navíc přináší specifické výzvy. Kratší dny, chladnější počasí a nižší dostupnost slunečního záření mohou ovlivnit vaši celkovou imunitu a zdravotní stav. Právě proto je důležité v tomto období zvýšit příjem vitamínů a minerálních látek. Ty můžeme do naší stravy zařadit přirozenou cestou, tedy z potravin, které jsou na ně bohaté, nebo cestou doplňků stravy. Vždy je však lepší sáhnout po přírodním způsobu doplnění těchto potřebných látek. V tomto článku si řekneme, jaké vitamíny jsou pro nás důležité a kde je dokážeme v podzimních plodinách najít.

Proč jsou vitamíny a minerální látky důležité při cukrovce?

Pro lidi s cukrovkou je nezbytné udržovat rovnováhu živin, protože mnoho vitamínů a minerálních látek má přímý vliv na metabolismus cukrů a inzulínovou citlivost. Na které z vitamínů byste neměli zapomínat a na co jsou dobré?

Podpora metabolismu glukózy a inzulínové citlivosti

U žen s těhotenskou cukrovkou dochází ke zvýšené inzulínové rezistenci, tedy ke snížené schopnosti buněk reagovat na inzulín, který je nezbytný pro vstřebávání glukózy z krve do buněk. Některé vitamíny a minerály mohou přímo pomáhat zlepšovat tuto citlivost na inzulín.

Hořčík (Mg): Hořčík je důležitý pro aktivitu více než 300 enzymů, včetně těch, které se podílejí na metabolismu glukózy. Zvyšování příjmu hořčíku může zlepšit glykemickou kontrolu a citlivost na inzulín.

Vitamin D: Zlepšuje vylučování inzulínu ze slinivky a snižuje inzulinovou rezistenci buněk vašeho těla. 

Vitamíny skupiny B (B1, B6, B12): Tyto vitamíny jsou nezbytné pro metabolismus sacharidů. Vitamin B1 (thiamin) pomáhá přeměňovat glukózu na energii. 

Vitamíny a minerální látky při těhotenské cukrovce

Podpora imunitního systému

Některé vitamíny a minerální látky, které působí jako antioxidanty, mohou pomoci neutralizovat volné radikály a snižovat zánětlivé procesy v těle. Další mikronutrienty jsou důležité pro zlepšení imunitního systému či lepší hojení ran.

Vitamin C: Je silný antioxidant, který pomáhá neutralizovat volné radikály. Kromě svých antioxidačních účinků je vitamín C klíčový pro zdravou funkci imunitního systému a podporuje tvorbu kolagenu, což je nezbytné pro hojení ran, což se hodí hlavně po porodu.

Vitamin E: Vitamin E je další silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a zlepšuje zdraví cév. Kromě toho může pomoci zlepšit inzulínovou citlivost a snižovat zánět.

Zinek (Zn): Tato minerální látka má klíčovou roli v antioxidační ochraně organismu a v regulaci zánětlivých procesů. Zároveň je nezbytný pro správnou funkci inzulínu, neboť se podílí na jeho skladování, uvolňování a účinku na buňky. 

Železo (Fe): Přestože železo je známo zejména pro svou roli při přenosu kyslíku v krvi, jeho nedostatek může oslabit imunitní systém a snížit schopnost těla zvládat infekce. V těhotenství je dostatek železa ještě důležitější, protože si dítě v posledních týdnech těhotenství dělá zásoby železa na prvních šest měsíců života po porodu.

Vitamíny a minerály na podzim

Podzim je obdobím, kdy se naše tělo často potýká s nedostatkem některých vitamínů a minerálních látek, které jsou nezbytné pro jeho správné fungování. Důvody zahrnují méně slunečního světla, chladnější počasí a sezónní únavu, která může ovlivnit i imunitní systém. Pro ženy s těhotenskou cukrovkou je důležité doplnit tyto klíčové živiny prostřednictvím stravy, ideálně s využitím sezónních podzimních plodin.

Dýně

Vitamíny a minerální látky: Vitamin A (beta-karoten), vitamín C, vitamín E, draslík, hořčík.

Dýně je jednou z nejbohatších podzimních plodin na beta-karoten, což je prekurzor vitamínu A. Vitamin A je nezbytný pro zdraví zraku, pokožky a imunitní systém. Důležitý je zejména vitamín C, který zlepšuje funkci imunitního systému a podporuje hojení ran. Dýně také obsahuje vysoký obsah draslíku a hořčíku, které podporují zdraví srdce a regulaci krevního tlaku.

A co chutného si můžete z této sezónní potraviny připravit? Máme tu pro vás malou inspiraci…

Vitamíny a minerální látky při těhotenské cukrovce

Zelí a kapusta

Vitamíny a minerály: Vitamin C, vitamín K, vitamín A, vápník, hořčík, vláknina.

Zelí a kapusta jsou bohaté na vitamin C, který je silným antioxidantem podporujícím imunitní systém a zdraví pokožky. Vitamin K je důležitý pro zdraví kostí a správné srážení krve. Tyto zeleniny obsahují také vápník a hořčík, které podporují zdraví kostí, což je důležité pro těhotné ženy nejen s těhotenskou cukrovkou.

Ořechy (vlašské a lískové ořechy)

Vitamíny a minerály: Vitamin E, vitamíny skupiny B, hořčík, zinek, omega-3 mastné kyseliny.

Vlašské a lískové ořechy jsou bohaté na vitamín E, který má antioxidační účinky a podporuje zdraví cév. Obsahují také hořčík a omega-3 mastné kyseliny, které snižují záněty a podporují zdraví srdce. Ořechy jsou také dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správný metabolismus sacharidů a zdraví nervového systému.

Rakytník

Vitamíny a minerály: Vitamin C (nadstandardně vysoký obsah), vitamín E, vitamín K, vitamíny skupiny B, flavonoidy, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Rakytník je na podzim jednou z největších „vitamínových bomb“, zejména kvůli nadstandardně vysokému obsahu vitamínu C, který výrazně posiluje imunitu a bojuje proti infekcím. Obsahuje také mnoho vitamínu E a omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a snižují záněty.

Vitamíny a minerální látky při těhotenské cukrovce

Sladké brambory (batáty)

Vitamíny a minerály: Vitamin A (beta-karoten), vitamín C, vitamín B6, draslík, vláknina.

Sladké brambory jsou bohaté na beta-karoten (provitamin A), který je důležitý pro zrak, kůži a imunitní systém. Obsahují také vysoký podíl vitamínu C, který podporuje imunitu, a vitamínu B6, který pomáhá regulovat metabolismus glukózy. Vysoký obsah vlákniny ve sladkých bramborách pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Stále tápete v tom, jak si správně nastavit stravování u těhotenské cukrovky? Při snaze o zlepšení glykémií a zabránění pokračování těhotenské cukrovky i po porodu, je právě správné stravování klíčovým faktorem, a proto je důležité pochopit jeho podstatu. V našem komplexním programu DiaMáma vám naši odborníci ukáží, jak dostat cukrovku pod kontrolu pomocí stravování a úpravy životního stylu. V programu nechybí ani ukázkové jídelníčky, které pro vás mohou být pěkným odrazovým můstkem. A jako bonus máte k dispozici databázi plnou receptů vhodných při těhotenské cukrovce! 

Team DiaMáma

Team DiaMáma

Team specialistů na těhotenskou cukrovku. Připravujeme pro vás vzdělávací články a program DiaMáma, aby pro ženy bylo jednodušší zvládnout těhotenskou cukrovku v klidu. Bez strachu a hladu. S pěknými výsledky.

Další články, které by vás mohly zajímat…

Dopřejte sobě a svému miminku více.

Vzorové jídelníčky, tipy na zdravé recepty a komplexní informace.

 

V našich článcích najdete základní informace. To pravé „zlato“ na vás čeká v našem programu DiaMáma

Vzorový jídelníček při těhotenské cukrovce na 3 týdny, tipy na vhodné zdravé recepty pro snídaně, svačiny, obědy i večeře. Podpora odborného teamu a mnohem více.

950 Kč

celková cena včetně DPH

Přístup na 12 měsíců.