Jak si sestavit jídelníček při těhotenské cukroce – zásady stravování a dieta
Team DiaMáma | 18. 8. 2023
Byla vám diagnostikována těhotenská cukrovka (gestační diabetes) a najednou nevíte, co jíst? Jídelníček při těhotenské cukrovce může být oříšek. Strava totiž hraje při zvládání těhotenské cukrovky zásadní roli a její „dieta“ má svá pravidla. Ale nebojte, nejedná se o žádnou přísnou dietu, na které byste měla hlad. Naopak, jde o velmi zdravou formu stravování, kdy máte živin dost pro sebe a své miminko. V ideálním světě by si vás vzal do péče nutriční terapeut a naučil by vás vybírat vhodné potraviny a pomohl sestavit jídelníček přímo pro vás. V takovém světě ale bohužel nežijeme, proto jsme pro vás připravili tento článek, ve kterém shrneme několik obecných zásad, které vám mohou s vaším stravováním pomoci. Vychází z oficiálně schváleného postupu pro léčbu žen s těhotenskou cukrovkou.
Dieta nebo zdravá strava?
Strava při těhotenské cukrovce by rozhodně neměla být žádnou “ hladovou dietou”. Naopak se jedná o velmi zdravou formu stravování, jejíž obecné zásady lze doporučit každé těhotné ženě. Ve skutečnosti máte široký výběr potravin, které jsou při těhotenské cukrovce, nebo-li gestačním diabetu, vhodné.
Cílem změn jídelníčku během těhotenské cukrovky je poskytnout mamince i miminku dostatek všech živin a zároveň udržet hodnoty krevního cukru (tzv. glykémie) co nejvíce v normě – jako u těhotných bez těhotenské cukrovky. Po jídlech se proto doporučuje měřit (zpravidla 4x za den) a sledovat, jak na dané pokrmy těhotná žena reaguje. Velmi vám pomůže, když si, alespoň za začátku, budete vést stravovací a glykemický deník – zapíšete si snědené jídlo a následnou glykémii. S pravidelným měřením glykémií po jídle glukometrem lze pak individuálně vysledovat reakci na konkrétní potraviny a jídelníček případně upavit.
Cílové “zdravé” hodnoty krevního cukru, o které se snažíme, jsou následující:
- nalačno 3,5 – 5,3 mmol/l
- za 1 hodinu od začátku jídla 5,0 – 7,8 mmol/l
- za 2 hodiny od začátku jídla 5,0 – 6,7 mmol/l
Jídelníček při těhotenské cukrovce – co jíst
Každá žena s těhotenskou cukrovkou bude na konkrétní potraviny (zejména na potraviny obsahující sacharidy) reagovat trochu jinak. Zatímco jedné ženě pohanka glykémie zvyšovat nebude, druhé ženě ano. Pro všechny ženy však platí obecné zásady, kterými je dobré se při těhotenské cukrovce řídit.
Základní potraviny a opravdové jídlo
Pokuste se, aby většinu vašeho jídelníčku při těhotenské cukrovce tvořily základní minimálně zpracované potraviny – s žádným (vejce, zelenina, kuřecí prsa apod.) nebo velmi krátkým a srozumitelným složením. Pokud složení nerozumíte, raději sáhněte po jiném produktu.
Neomezujejte bílkoviny a kvalitní tuky
Bílkoviny jsou důležité pro správný růst plodu a jejich zdroj by měl být v každém jídle (hlavních jídlech i svačinách). Jezte dle sytosti maso, ryby, vejce, sýry a neochucené (neslazené) mléčné výrobky. Nebojte se zařazovat také kvalitní zdroje tuků, jako je máslo, sádlo, za studena lisované oleje, semínka, ořechy a avokádo.
Dopřejte si zeleninu
Zelenina by, stejně jako zdroj bílkovin, měla být ideálně zastoupena v každém jídle dne.
Zaměřte se na hlavně na zeleninu s nízkým obsahem sacharidů – tu lze konzumovat bez omezení – listové saláty, špenát, okurku, rajče, papriku, cuketu, lilek, zelí, květák, brokolici, žampiony. Ideálně se snažte vybírat zeleninu dle sezóny. Jiné druhy zeleniny, jako je dýně, červená řepa, mrkev, kukuřice, brambory nebo batáty mají vyšší obsah sacharidů a u některých žen mohou výrazněji zvyšovat glykémie po jídle. Zejména pokud sníte větší množství najednou. Je to však velmi individuální – pokud si budete po jídlech pravidelně měřit hodnoty cukru v krvi, zjistíte, jak na tento typ zeleniny reagujete.
Zvolte složité sacharidy
Dávejte přednost celozrnným obilovinám a výrobkům z nich, jako je celozrnný nebo kváskový chléb, hnědá rýže, pohanka, jáhly, quinoa. Luštěniny jsou také vhodným zdrojem sacharidů bohatých na vlákninu. I tak ale mohou tyto potraviny zvyšovat glykémie nad míru, zejména pokud jich sníme velkou porci. Bílé mouce a bílé rýži se raději úplně vyhneme.
Ovoce s rozumem
Ovoce konzumujte s mírou, ne ve velké množství najednou. Vhodný je jeden střední kus nebo hrst – takovou porci můžete zařazovat i vícekrát denně. Nejlepší volbou je bobulovité ovoce (borůvky, jahody, maliny, rybíz a ostružiny), které obsahuje, oproti ostatnímu ovoci nejméně cukrů. Vyhněte se džusům, včetně těch 100% – výrazně zvyšují glykémii podobně jako sladká limonáda. Kvůli vysokému obsahu cukru jsou nevhodné také kompoty, sušené a kandované ovoce. Ovoce je vhodné doplnit zdrojem bílkovin (tvaroh, řecký jogurt, sýr apod.) nebo tuků (např. oříšky).
Voda a neoslazený čaj
Na pití doporučujeme především obyčejnou vodu, kterou lze ochutit šťávou z citrónu nebo jiného citrusu. Dále jsou vhodné také neoslazené čaje (ovocné čaje s kousky ovoce obsahují více cukrů). Vhodná může být také káva, které však nepijeme větší množství kvůli obsahu kofeinu.
Co nejíst při těhotenské cukrovce?
Omezte jednoduché sacharidy
Vyhněte se cukru, sladkostem, bílému nebo dobarvovanému pečivu (bílé mouce obecně), slazeným nápojům a džusům. Snažte se minimalizovat konzumaci průmyslově vyráběných výrobků s přidanými cukry.
Vyhýbejte se průmyslově upraveným potravinám
Omezte nekvalitní uzeniny s nízkým podílem masa, předvyrobené pomazánky, instatní výrobky a jiné polotovary, které často obsahují škodlivé látky, nekvalitní tuky a jednoduché sacharidy.
Nevhodné jsou take ochucené mléčné mléčné výrobky, neboť často obsahují přidaný cukr. Vhodný je bílý jogurt nebo tvaroh, který si samy ochutíte čerstvým ovocem a ořechy. Pozor dávajte také na nízkotučné mléčné výrobky, které jsou často zahuštěné škrobem a málo výživné.
Omezte náhradní sladidla
Pokud můžete, vynechejte potraviny obsahující náhradní sladidla a „light“ produkty. Mezi vhodná sladidla patří čekankový sirup, erthyritol, xylitol a stévie. I ty však používejte s mírou.
Individualizace stravy
Každá žena má jiné nutriční potřeby – ideální příjem energie, sacharidů, tuků a bílkovin. Doporučujeme vaši dietu konzultovat s odborníkem na diabetickou péči, aby byla přizpůsobena individuálním potřebám a zdravotnímu stavu. Na “dietě” byste rozhodně neměla mít hlad – pokud se tak děje, poraďte se se svým lékařem.
V ideálním světě by si vás vzal do péče nutriční terapeut a pomohl vám nastavit stravování přímo pro vás – abyste nehladověla, držela glykémie v normě a vy i vaše miminko mělo přitom dostatek živin. Naštěstí nyní existuje vzdělávací podpůrný program DiaMáma, který vám s tím pomůže – poskytne vám vzorový jídelníček pro těhotné s cukrovkou, bude vám na vaši stravu dávat zpětnou vazbu a nabídne vhodné recepty na snídaně, obědy i večeře.
Pamatujte, zpětnou vazbou na vaši stravu jsou vaše glykémie po jídle. Monitorujte hladinu cukru po jídlech a případně upravte stravu dle doporučení odborníka. Všímejte si, jaké potraviny vám glykémii zvyšují a jaké ne. U každé ženy to bude jinak.